Portal @lfa  - Udruga za kreativni razvoj Web povezuje ljude Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Amatersko kazalište Belišće

Silvija Kifer

Rođena je 1957.g., a član je Amaterskog kazališta Belišće od 1971.g. kada dobiva prvu ulogu u predstavi "U vrtlogu ".

Slijede predstave: "Bura ", "Žensko pitanje", "Stolica koja se ljulja", "Sokol ga nije volio", "Porodica Blo", "Gospoda i drugovi", "Svadbeni marš", "Ljubavi Georgea Washingtona" i dr.

Uloga u predstavi "Hidrocentrala u Suhom Dolu" u Belom Manastiru donosi joj 1988.g. nagradu Stručnog žirija za najbolju glavnu žensku ulogu na Smotri dramskih amatera Slavonije i Baranje. Isti uspjeh postiže i 1989.g. u predstavi "Heroj u smokingu" u Đakovu, te 1991.g. u predstavi "Vjenčanica" u Đurđenovcu.

Predsjednik Stručnog žirija u Đakovu bio je Frane Krtić, tadašnji prvak drame HNK u Osijeku, koji je dao svoje mišljenje o kreaciji glavne ženske uloge koju je igrala S. Kifer:  "… nametnula se svojim žarom igranja, razvijenim smislom za igru i glumu, te se predstavila kao zrela umjetnička ličnost ".

Stručna komisija u Đurđenovcu bila je ovog mišljenja "…izuzetno snažna glumačka kreacija S. Kifer, jednostavnost u igri - kao znak dobrog ukusa, prirodnost, osjećaj scene, pročišćene geste, velike mogućnosti transformacije, vladanje likom/ulogom – osigurava joj visok domet glumačke kreacije. Vladati tekstom, scenom, sobom nije jednostavno – ali je za dobru glumu nužno ".

Iz svega ovog navedenog vidljivo je da se radi o vrlo snažnoj i karakternoj osobi na "daskama što život znače" i s punim pravom nosi laskavi naziv prvakinje drame ove kulturne ustanove. U dugoj tradiciji ovog Kazališta i amaterskog stvaralaštva u Belišću jedina je koja nosi trostruku krunu svog umjetničkog rada. Svoj neiscrpni talent za scensku umjetnost potvrdila je i 1985.g. kada je započela s vođenjem grupe "Stil" i "Vizija". 1987.g. uspješno završava seminar za voditelje i koreografe jazz-dancea u Dubrovniku, u klasi poznate koreografkinje Tihane Škrinjarić.

Od 1991.g. preuzima kompletnu odgovornost za režiju i scenografiju svih zabavno-glazbenih programa ovog Kazališta, te još jednom dokazuje i potvrđuje svoj stvaralački smisao za kreativnost i ljepotu scenskog izraza. Vodi računa o scenskom uređenju svakog detalja, a nenametljivim i profesionalnim vođenjem, prigodnim i osmišljenim tekstovima udahnjuje dušu svim programima.

Od 1986.g. vrlo uspješno obavlja funkciju tajnice Kazališta, a njenim postavljanjem za Voditelja kulturnih djelatnosti grada Belišća ova Udruga dobila je kvalitetnije smjernice rada i veću brigu za svoje članove.

I nadalje daje odlične kreacije u dramskim predstavama: "Tri seoska sveca", "Ugledni gost", "Općinski načelnik", Deložacija", "Veseli četverokut ", "Samo dvaput je čovjek mlad", "Političko vjenčanje", "Gle, kako dan lijepo počinje" i "Dobro jutro, lopovi".

Dobitnica je mnogih priznanja i diploma, ne samo od strane ovog Kazališta, nego i društava i KUD-ova s kojima je ova ustanova imala ili još uvijek ima suradnju. Hrvatski sabor kulture Republike Hrvatske dodijelio joj je 1997.g. Srebrnu diplomu, a 2001.g. prilikom obilježavanja 30-e obljetnice njenog amaterskog djelovanja, uručeno joj je i najveće priznanje Hrvatskog sabora kulture – Zlatna diploma za uspješan rad na unapređivanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.

Svjesni njenog izuzetnog uspjeha kao glumice, redateljice i scenografa te velikog entuzijazma za amatere i amatersko stvaralaštvo, 2002.g. grad Belišće dodijeljuje joj Plaketu "Grb grada Belišća "za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom životu Grada.


design by Marina Kardum
powered by Belkatalog CMS - J. K. "Gašo"